top of page

Okul Alışverişinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yazarın fotoğrafı: Gokhan Aslan
    Gokhan Aslan
  • 6 Oca 2022
  • 2 dakikada okunur

Kırtasiye malzemeleri; özellikle de çanta, kalemlik ve defterlerin çok renkli olması,çizgi film karakterleri ile donatılması,alışıldık boyutların dışına çıkan tasarımları ve mesajlı olması gibi özellikleriyle dikkat çekiyor, Kırtasiye malzemelerinin bu özellikleri çocukların gelişimini nasıl etkiler ?Artı ve eksileriyle değerlendirir misiniz ?

Okulların açılması yaklaşırken,çocuk-genç ve ailelerde tatlı bir heyecan ve telaş hakim.Okul kayıtları, yerleşimleri tamamlandı, şimdi sırada forma, çanta, kırtasiye alışverişleri ve diğer hazırlıklar var.

Bu hazırlıklar tamamlanırken, alışverişe çocukla çıkılmalı, okul alışverişi internet üzerinden değil, birlikte dışarı çıkılarak yapılmalıdır.Öncesinde bir ihtiyaç listesi belirlemek, gerekenden fazlasının alınmamasını ve çocukla sorun yaşanmamasını sağlar.Seçimler, çocuğun fikri de alınarak birlikte yapılmalıdır.

Seçimlerin ;


  • ihtiyacı olan,

  • kullanımı amaca uygun ve

  • çocuğun istediği biçimde olması önemlidir.


Okul malzemeleri çok çeşit içeriyor, çok sade olabildiği gibi, çok abartılı figür ve süsleme içerenlerde var.Özel günler ; bayramlar , okul dönemi ; alışverişin en çok yapıldığı dönemler.Satıcılar da doğal bir eylem olarak malını en çok tercih edilecek şekilde sunmaya çalışıyorlar.

Biz bu durumu çocuğun psikolojisi, gelişimi açısından değerlendirirsek ;

Öncelik ; çocuğun okul olgunluğuna ulaşması için yapılan hazırlıklar olmalıdır.


  • Fazlaca gereğinden çok yapılan alışveriş; ailenin tutumları açısından bakılırsa, çocuğu maddi olarak çok doyuran, isteklerini fazlaca yapan aile tutumu.Bu da çocuğun sürekli talep eden bir tavır geliştirmesine sebep oluyor.

  • Dikkat, öğrenmede en önemli işlevlerden biri. Çocuğun odası, masası, sınıfı olabildiğince sade ve gerekli malzemelerden oluşmalı, çok uyarıcı , dikkati dağıtıcı çeldirici içermemelidir.Bu nedenle malzemeleri de çok abartılı seçmemek uygun olabilir.Fakat , olabildiğince sade, çocuğun istemediği şekilde olması demek değil bu.Birlikte , seçenekler oluşturarak, istediği kahramanları da içerebilecek biçimde olabilir tabii ki seçimler…çok abartı, çok pahalı gösterişli olması gerekmiyor .

  • Çocuklar arasındaki rekabete dikkat çekelim.Pek çoğumuz hatırlarız anne babalar olarak..Beslenme çantamız vardı.Sınıf öğretmeni beslenme listesi verirdi ailelere. Pahalı yiyecekler içermezdi bu liste ki, sık yiyemeyen ya da o an canı isteyen çocuklar özenti duymasın diye bu bir tedbirdi.Forma uygulaması da çocukların ekonomik statü farkının ortadan kaldırılması için yapılan uygulamalardan bir diğeri.Malzeme seçimlerinde de olabildiğince abartıdan uzak kalınması bu açıdan uygun olur diye düşünüyorum.

  • Demek istediğimiz ; seçimler aileler tarafından yapılmalı, hiç figürlü malzemeler seçilmemeli demek değil, ihtiyaca yönelik ve belirtilen konular da dikkate alınmak kaydıyla aile ve çocuk tarafından birlikte yapılmalı..Yasaklar çocuk için cazip ve büyülüdür.Çikolata yasaklarsak o çocuğun özentisi çikolata olur. Neyi çok şiddetle yasaklarsak çocuk onu elde etme yoluna gider.Çocuğa tamemen kısıtlama ne kadar zararlı ise ,isteklerini çok fazla doyurmak da yanlış bir tutum. Özetle


Sonuç cümlesi olarak; çocuk eğitiminde her zaman; yerinde, zamanında, gerektiği kadar kuralı geçerlidir sözünü vurgulayalım, yol haritamızı bu şekilde çizelim.

Uzman Psikolog Aynur SAYIM

 
 
 

1 comentário


chat
25 de jan.
Curtir
bottom of page